Konfirmationstal


Bekräftelse av dopet

Har du fått uppgiften att tala vid en konfirmation eller till en konfirmand som med sin konfirmation bekräftar dopet och att han/hon nu inträder i vuxenlivet. Tänk på att en konfirmation inte alltid har den religiösa synvinkel i första hand för alla. Beroende på hur starkt troende sällskapet i fråga är hittar du en hel del intressanta och bra tal hos Talskrivarna till både flickor och pojkar. Nedan hittar du utdrag ur olika konfirmationstal från Talskrivarna.


Konfirmationstiden – en tid att mogna

”Ja, det är naturligtvis först idag som du har bekräftat ditt dop i kyrkan inför familj och vänner och det är idag du får motta gratulationer, gåvor och uppskattning, men det är under den långa konfirmationstiden som de avgörande förändringarna förhoppningsvis har fått tillfälle att ske…”

Framtidsstaden

”Vi som vet bäst hälsar dig välkommen! Du har nu chansen att bli en besserwisser och bli som en av oss. Härligt, eller hur? Jaså, du vet redan mer än någon av oss vuxna om tusen olika ting? Jaså, du tycker att många vuxna är mossiga, trista och förstockade? På den punkten kan jag i alla fall försäkra dig om att det finns betydligt fler vuxna som är trevliga, hjälpsamma och begåvade och har ytterligare tusentals andra goda egenskaper! Du har nog inte tänkt på det tidigare men ditt liv följer två parallella stråk. Det ena kan vi kalla Uppväxtstaden och det andra Framtidsstaden. ”

Guds styrka omger dig

”Du, NN, har ett långt liv framför dig och vägen är inte alltid rak och lätt att vandra. Ibland ställs du inför vägval som kan vara svåra att hantera.”
”Lev efter Guds tio budord så kommer din väg bli lättare att vandra, de krokiga vägarna till trots.”

Konfirmation

”Nu, hux flux, har du börjat såga av livets stora milstolpar. Det, NN, betyder att du börjar bli vuxen på allvar.
Idag har du konfirmerat dig och du har gjort det med bravur.”