Examenstal


Examen, äntligen är skolan slut

Förskola, lågstadie, mellanstadie, högstadie…. gymnasiet, kanske komvux eller andra roliga utbildningar, och nu högskolan/universitetet. Efter alla dessa år i skola tar det äntligen slut, för denna gången. Ett yrke och hela livet väntar där ute. Kanske ska du hålla tal för någon som tagit examen? Hylla en prestation med ett välskrivet tal. Nedan hittar du utdrag ur olika examenstal från Talskrivarna.


Grattis till läkarexamen!

”Att ta sig igenom en utbildning som du har gjort kräver disciplin, målmedvetenhet och vilja. Dessa tre egenskaper har du alltid ägt mycket av, nu äger du än mer. Du har besegrat allt tvivel och tårar…”

Du är vår stålman/stålkvinna

”Alla har vi någon gång stått inför en uppgift som har förefallit oss övermäktig. Vid dessa stunder har vi känt oss nedslagna och orkeslösa. Kanske har vi rentav velat ge upp.”
”När du möter en motgång ställer du in siktet på målet och skrider till verket. Du är omöjlig att stoppa. Du är helt enkelt vår stålman/stålkvinna. ”

Hatten av för doktor NN!

”Jag är mycket stolt över min dotter/son, trots att jag inte riktigt har förstått vad forskningen (verkligen handlar om)/(ska leda till i praktiken). Jodå, NN [disputanden] har försökt flera gånger att förklara för oss/mig när vi/jag återigen har frågat: ”Vad är det du forskar om nu igen?””