Begravningstal


Till minne av

Att hålla ett kort tal på en begravning är aldrig en lätt uppgift. Men det är ett bra steg i sorgarbetet att gå igenom sina känslor och få förklara för de närmaste hur man känner inför den som inte längre finns med oss och hur innerst inne vi mår. Alla avslut ser olika ut och Talskrivarna har många känslofyllda tal som kanske kan hjälpa dig att sätta ord till dina känslor.

Nedan är utdrag ur begravningstal skrivna av Talskrivarna.


Nu får NN vila ut

”I dag begraver vi NN. Han/hon är saknad. Vår sorg är förlamande. Den tid som vi har haft tillsammans med NN vårdar och värdesätter vi. Vi är alla fattiga bonddrängar. Vi lever, arbetar, roar oss, gör medvetna val, skäms ibland, är nöjda med oss själva ibland, och till sist dör vi.”

”NN har levt sitt liv. Vi vet att det var ett gott liv under vilket han/hon var älskad. Nu får NN vila ut.”

När man har mist en vän

”Livet blir inte alltid som vi har tänkt oss. Ibland går det alldeles för fort. Det snurrar på och tyvärr tillåter vi det.”

”Därför vill jag att vi alla stannar till en stund. Jag vill att vi bara andas och finns till..”

När orden saknas

”Sanningen är att vi inte vet hur många chanser vi får att säga ”jag tycker om dig” eller ”tack för att du finns” eller ”förlåt”. Om det är något som all sorg har fått mig att förstå och vilja bli bättre på är det att inte vänta med att säga alla de där orden som jag har gått och gömt på.”